.

Ny utveckling :) träningen går framåt…

och ger resultat. Det är så roligt när man får beröm för att träningen går framåt och det ser bra ut när man tränar 🙂 Det känns extra skönt när någon säger att Kalle är super duktig och kommer bli en himla bra hund och är det då också av en duktig hundtränare som tävlar och tränar flitigt och är på SM och tävlar blir det extra roligt 🙂 Haft en hektisk vecka skall byta tjänst inom mitt område visserligen samma organisation, men man vill ju gärna lämna över allt i ordning det man lämnar till någon annan att göra. Mina impulser i att fatta snabba beslut är ibland inte fullt kontrollerbara när det gäller mig och arbetet vilket ledde till att jag fick ny tjänst från måndag så huvudet blev splittrat och långa dagar på kontoret för att hinna göra klart allt. Då fick stackars lille Kalle vara en duktig kontorshund och vara med och rensa papper m.m samt få träna på att inte hoppa på mina kolleger, så har träningen sett ut för oss i två dagar, men igår åkte vi direkt till Klubben (efter en dags arbete och två timmar övertid) för en inspirerade lektion för Martina, Inspirerade och bostande av mitt självförtroende blev det igen 🙂 älskar mina lektioner med Martina. Hon ger mig sådan energi och inspiration. Vi tränar ihop ibland annars också, men jag vill gärna ha henne som instruktör också då hon bara koncentrerar sig på oss.

Det är så härligt när poletten faller ner och man kommer på vad man faktiskt gör för fel 🙂
Jag har även analyserat och kommit fram till en annan sak. Jag är jätte duktig på att planera träning, göra upplägg m.m samt att ha en plan så här skall det bli och så här skall vi göra. Men jag behöver träna mig mera på att faktiskt se till att jag inte låter någon komma och förstöra min plan, blir ibland lite distraherad när andra tränar samtidigt som mig. Då speciellt personer med massa goda råd jag inte bett om, har lite svårt ibland att säga tack men nej tack liksom utan kan då vips se att jag står där och gör något jag inte tänkte jag skulle göra. Detta skall jag alltså bli bättre på. Jag skall också göra träningsplanen mer specifik och planera in pauser och vad jag skall göra om lille man går upp i för mycket stress, vilken metod skall jag använda mig av för att varva ner honom?. Så inför i morgon kväll eller kanske blir lördag morgon jobbar länge i morgon till ca 20:00 skall jag ha skrivit ett upplägg för mig att följa.

DSC_0037

Ingen träningsbild men en väl så härlig sommarbild på min prins!

 

I går tränade vi på Vittringsapporterna, belöning bakom, hoppet, FF belöningsplaceringar och pratade om kommandon, fjärrens skiften och även om förväntan och lite prat om vanliga apporteringen och platsliggningen blev det också.

Vittringsapporterna: Detta moment fixade Kalle faktisk riktigt bra med både tre och fem pinnar. Han tog rätt pinne bägge gångerna.

 •  Superbelöning (troligtvis leverpastej) varje gång och alltid samma belöning här han skall veta vad som komma skall
 • Träna på att söka från vänster till höger
 • springa till target ute på vänster och skicka på pinnarna därifrån eller runda något innan han springer till pinnarna för att lära in detta.
 • Träna på att TL lägger ut och kommenderar både med mig vänd mot och tävlingsmässigt

Jag skall då tänka på att alltid se till att få lite Kalle glegg eller eget glegg på pinnen inte hålla den speciellt länge, alla pinnar tas med tång utom min samt använda efter träning vädringsprincipen till pinnarna. Alltid ha den bästa belöningen och alltid ha samma belöning.

Hoppet: Kalle kan nu kommandot hopp som en klocka 🙂 så här skall avanceras till lite andra ringar.

 • Träna sitt ringen för sig med honom i från mig en bit i rörelse
 • Börja träna hoppa med föremål (apport)

Belöningbakom/externbelöningar: Här skall vi träna mera eller ja rättare sagt nöta in att belöningen kan finnas någon annanstans än på mig.

 • Leverpastej i burk med lok 
 • boll bakom
 • använda annan person som portionerar belöningarna
 • Alltid använda samma ord för att nu kommer belöningen kommer använda ordet slut
 • Alltid ha belöning bakom i inkallningsmomenten, fjärren,
 • Jobba vidare med externbelöningar på olika sätt

FF: Mycket roligt moment som är tids och tålamodsprövande tycker jag. Allmänt så går han fint men jag har en hand som han beter sig roligt med och den måste bort, så blir spännande vad jag skall ha för lösning på den handen, men tror jag vet vad jag skall göra här några gånger när jag tränar för att se vad som händer med både honom och mig. Kommer ta kort på denna hand när jag tränar nästa gång 🙂

 • Kalle går bra
 • Min hand förstör får inte vika in mina fingrar, för rätar jag ut dem under ff så svänger han ut kroppen och säger ja ha nu skall jag ha min belöning 😛
 • Använda externbelöning
 • Öka kraven på Kalle kräva mer koncentration
 • om han dimper med huvudet på mina honom om vad vi håller på med
 • Ej ha belöning i någon hand
 • använda koner för att träna svängar
 • titta 2,5-3 meter framför mina fötter
 • Tänka på belöningarna alltså belöna olika i bland när han sitter ibland när han går och alltid variera olika länge innan belöningen räkna steg för att veta när det är dags

 

Pratar ja det gör vi ibland mycket skall stolpa det jag skall komma ihåg här:

 • Vara mycket noga med att alltid använda samma kommando för att varsågod nu kan du hämta din belöning
 • Analysera om han är höger eller vänster vriden
 • Skiften i fjärren, tänka på hur mina handrörelser ser ut vad symboliserar dom, baktassarna på samma plats, markera alltid ut med exempelvis att par små pinnar vart linjen är.
 • Använda den belöning som inte skapar gnäll vid gripande av apporten i nu läget är det kampbelöning med kamptrasa
 • Platsliggning, lägga hakan i baken i en rörelse om jag vill använda den metoden, han har en bra och aktiv plats, så det är inte nödvändigt att använda hakan i baken på honom, förväntan på belöningen skall vara stor, öka svårigheterna lite med störning på platsen svårare platser osv.
 • Kalle har en stor förväntan på belöning hos mig kan vara en orsak till gnällandet, för det försvinner helt när han har en externbelöning lite längre bort.
 • Börja höja kraven innan belöning i de moment han kan, göra kedjor för att öka hans uthållighet, kedjorna kan vara ringar ur olika moment osv behöver inte vara tre hela moment, vara noga med att variera när och för vad han får belöningen alltså hur jag avslutar min kedja med moment.
 • Belöningsförväntan på Bilen. Vid varje träningstillfälle visa honom att denna lägger vi här när vi börjar träna och sedan varje gång när vi är klara så busar vi i väg till bilen och så får han sin bil belöning. Detta skall vara något gott, blir troligen Tonfisk.
 • sedan skall jag tänka till angående uppvärmning och förberedelser innan träning/tävling hur vill jag ha det och vad funkar på Kalle man.

Jösses detta blev mycket men vi pratade om mycket.

Idag har vi tränat plats = huvududner i en rörelse, han har lite svårt att göra det i en rörelse, men vi jobbar på det och skam den som ger sig 🙂 det har annars inte blivit mycket TL Träning för Kalle man idag heller eller ja det har det han har ju jobbat med mg på kontoret och mina gruppboenden idag så han sover som en stock nu 🙂

DSC_0012 i kollage

Denna bild på min underbara träningskamrat och lekkompis vill jag lägga här trots att det är en sommarbild och ingen träningsbild för kameran har varit dålig det sista så from lördag skall den vara fit for fight igen så att säga och då skall vi försöka med lite träningsbilder igen.

Det är underbart att träna hund och speciellt TL för det handlar om precision och planering och massor av träning om man vill få det riktigt bra. Älskar helt enkelt detta livet jag har med hundar och hundträning och alla människor man träffar därigenom.

Lägger med två icke träningsbilder till här

IMG_20121208_151954 DSC_0058

 

VinterKalle och Kalle med lillmatte som plockar blåbär i somras 🙂

En reaktion till “Ny utveckling :) träningen går framåt…”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s