.

Apportering..

Idag på morgonen har vi gått en promenad och tränat apportering två gånger allt innan kl 8:00 ha ha bra med morgonpigga barn och att jag skall på utbildning idag!

Apportering är ett roligt moment att träna tycker jag, det finns massa teorier om hur det skall tränas in gör si, gör inte så osv. Jag kör min variant på det hela som är en kombination av de flesta teorierna. Jag är inte rädd för att leka kampa med apporten eller rädd för att lägga in lite krav allt efter som. Vi har vår apporteringsträning i många steg men blandar dessa steg för att variera och göra träningen rolig.

Idag på morgonen har vi haft två micro träningar med apporten både trä och metall. Idag var det gripa och klick som gällde det första passet och efter det så var det bus och lek med att hålla fat apporten i ett ordentligt grepp. Metallen funkade fint med gripa + klick övningarna, men den är fortfarande lite läskig. Vid pass två var det bus och lek med apporten och hålla fastövningen som gällde då kampar vi med apporten så han håller ett stadigt grepp och han får hugga tag i den och dra emot, vinna ibland och släppa till mig ibland, detta funkade kanon med trä apporten idag. detta är svårare med metallapporten men fick till ett bra fast grepp två gånger av de tre gångerna vi körde med metallen.

Jag delar upp min apportering i många steg av träning som sagt.
– gripa + klick
– gripa hålla + klick
– kampa och hugga tag hålla fast med motstånd
– ingång med apport (Hunden står eller sitter framför mig. lägger apporten mellan oss och han skall gripa den och koma in til mig och sätta sig)
– sitta stilla och hålla
– bära apport vanlig march, språng march och långsam march
– springa ut och gripa klick + kast belöning
– sitta kvar med apporten springa snabbt mot mig klick + kamp belöning
– bita hålla aporten med motstånd och inte släppa och följa med när jag går (hm svårt att förklara) han skall inte vilja släppa till mig utan liksom åka med kämpa bakåt med apporten när jag går framåt runt.
– Sitta kvar när jag kastar apport ej hämta
– springa fort ut till apporten
– gripa bakifrån (delas upp i flera moment innan vi kan gripa bakifrån)
– snabba gripande av apport ha den nära, vid sidan, bakom osv.
– komma upp med apport bredvid mig (Kalle står stilla jag lägger ut apporten, och säger apport han skall då plocka upp den och komma in bakifrån vid min vänstra sida)
– Sedan gömmer vi apporten också när vi är ute och går så han får leta efter den.
– kokurans träning: fäster ett snöre i apporten och har en medhjälpare som snor den om han inte springer tillräckligt fort, eller bara har en medhjälpare som står bredvid och snor den om han inte gör tillräckligt snabbt.
– Kapp tävling om apporten. Jag lägger ut den. Står med honom och säger klara färdiga gå och så rusar vi tillsammans ut och ser vem som får den, ibland kan man i detta moment får lite blå märken om man satsar tillräckligt hårt för att få den, för då kan man få slänga sig!!!

Denna träning gör jag med alla apporter metall som trä, nya som gamla, hundarna brukar tycka det är roligt att träna detta och mitt mål är att det skall vara lika roligt som att träna rutan för Kalle 🙂

Ne nu skall jag sticka på min kurs. I kväll blir det ridhusträning med bästa Emma och Stina!

Kram på er där ute och jobba lungt
Sara & Kalle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s