.

Kvällsträning

Idag har vi haft en rolig och inspirerade träning där vi klart har bostat mitt självförtroende… helt underbart att få höra när man gör bra och att det faktiskt ser riktigt bra ut till på köpet. Med åren har jag också lärt mig att ta emot positiv feedback något som jag varit mycket dålig på tills för ett par år sedan…detta pga att jag alltid ställer höga krav på mig själv och tar hellre negativ kritik för då flyger fan i mig att jag skall nog allt visa dem. Men idag tackade och bugade jag och sög i mig av denna positiva feedback vi fick 🙂 så positivt att frågan varför anmäler du inte och startar honom i lkl1 i år 🙂 men jag kommer hålla min plan och göra en första start 2/3 2013 på TJBK

Så idag har vi tränat på hur jag skall bete mig för att få lille man tyst, ff, rutan, stå och sedan har vi gjort lite innkallning och pratat om träning i allmänna ordalag vad jag skall tänka på framåt.

TYST: Få lille man tyst tog 3 minuter, sedan lyckades jag faktiskt gå med han tyst 10-15 meter i ff det har aldrig hänt förut. Hur gjorde vi då kan man fråga sig. Jo jag skall helt enkelt när han börjar pipa säga tyst och belöna eller säga fy tyst med lugn och sansad röst och belöna direkt, när jag gjort det 4 gånger så var han sedan tyst under fotgående. Trodde aldrig det skulle ske 🙂

FF: i fotgåendet tränade vi tysta starter, och tittade på hur jag gick, den fortsatta träningen i ff då han nu går fint och håller en bra position skall vara att träna tempo växlingar, svängar (gå i z efter koner eller runt en fyrkant med koner) träna steg förflyttningar med stående hund. Tänka på belöningsplaceringen ingen godis i vänster hand utan belöningen i höger hand/ficka och ibland byta belöningen bakom ryggen för att han inte helt skall veta om den kommer från höger eller vänster hand. träna linförighet med ett mycket tunt koppel göra detta på mina vanliga promenader för att han skall lära sig att när vi har det tunna kopplet och håller det så här kommer godiset här i från vänster hand men den finns i höger hand.

RUTAN: fortsätta som vi gjort men dölja targeten mer och dröja med bollkastet tills han stått ett par sekunder.

STÅ,LIGG: Fortsätta med backa träning med lille man framför mig, men kasta belöning bakom honom och öka avståndet han stannar på från mig så han stannar längre ifrån, även träna med extern belöning bakom honom i både stå och ligg.

INNKALLNING: här funkar tempot kanon, så här skall vi träna på första ringen eller vilken det nu är men det är sitt kvar ringen och här är det när jag lämnar vi skall träna på så han inte väljer att rätta till sig utan han faktiskt sitter kvar i exakt samma position, då han idag valde att faktiskt rätta till sig när jag gått ett steg ifrån honom.

sedan skall vi i fortsättningen när vi kör ridhus träningen i alla fall en gång i veckan köra några kedjor när vi kommer in fast vi skall köra ringar ur olika moment till en kedja för att se hur han orkar och få in fokus på att belöningen kanske inte kommer direkt utan efter ett par moment.

Vad skall jag vidare tänka på jo att gör momenten roliga träna in saker som en lek, börja lägga in mer dirigeringsträning, läggande i lek och även hopp i lek men med sans och balans så han inte stressar upp och går i skall/pip. Sedan skall vi självklart också träna på alla våra andra saker vittringsapporter, metallaporten, skiften i fjärren osv.

Vad har vi då pratat om i allmänna ordalag ja det kan man fråga sig, vi har diskuterat skillnaden mellan allmänlydnad/hyfs och vet och TL lydnaden, här kom jag då fram till att det faktiskt i min värld funkar med att köra båda delarna samtidigt om jag gör det på rätt sätt. Endel personer kommer nu säga men det går inte så fort du klivit in på plan så skall allt vara roligt och gud nåde dig om du säger i från till honom när han hittar på hyss då får du bli roligare… men där håller inte jag med utan jag anser att min hund är såpas smart att han kan skilja på hyfs och TL (cirkuskonster) i en och samma träning. Det får man tycka vad man vill om men så kör jag så gör han något hys så får han veta det och sedan kör vi vidare. Men det är emellan eller i de delar av min träning som just faktiskt hör till vardagslydnaden…inte i inlärningen i ett moment eller under en cirkuskonst även om den inte blir rätt utförd, men skulle han avvika från det vi gör för att exempelvis hälsa på en annan människa, gå i väg och nosa eller försöka busa med en annan hund etc så säger jag till och det är helt ok. Vi har också diskuterat mycket kring belöningsplaceringen (externebelöningar, belöningar från hand och vilken hand, samt kastade belöningar och jackpot belöningar)och att finna ett träningsätt som funkar för mig och Kalle samt att faktiskt tro på det jag gör och funkar det för mig så är det så här vi skall köra.

Sedan fick vi en liten rolig backa övning där vi skall träna på att backa upp i trappan med baken, så mer bakdelskontroll blir det här hemma 🙂

Ne nu skall jag gå och läsa en bra artikel men först skall vi anmäla oss till en tävling och betala en räkning huvaligen usch mycket pengar som skall ut.

Ha det bra där ute och träna lugnt och tänk på att:
Your dog isn´t always perfect
Your dog isn´t always easy
Your dog dosen´t always make sense, but that´s the Beauty of your dog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s