.

Dag 1 av Micro…mini kalla det vad du vill

Ja dessa micro träningar, det ordet tycker jag vart det bästa hittills för denna formen av träning det har jag då fångat upp av gooa Susanne tack för det fina ordet. För micro är just vad det är. Går hur snabbt som helst att göra dessa små träningar.

Vi har ju då 4 moment som vi skall köra som micro träningar t.om januari och sedan utvärdera resultatet av dessa träningar, och göra en ny plan där efter. Det finns en stegringsplan på belöningsplaceringen också under denna period. Den stegringsplanen ser ut så här:
1. burken med belöningen på köksbänken synlig för Kalle de första tre dagarna (för de moment med belöning på lock skall belöningen läggas där)
2. burken med belöning uppe på köksöns högsta plats 1 vecka (för de moment med belöning på lock skall belöningen läggas där)
3. burken med belöning på den höga hyllan i köket osynlig för Kalle 5 dagar
4. burken med belöning kvar i kylskåpet, resterade tid

Hur har då micro träningen gått idag? jo Kalle blev taggad till tusen varje gång vi plockade ut något ur kylskåpet hahha detta gjorde att han var tvungen att hålla koll på köket hela tiden denna kväll 🙂 han pockade på min uppmärksamhet med jämna mellan rum och ville helt klart ha mer träning. Mycket roligt etta att se att han fattade så snabbt vad vi höll på med. De momenten som ingår i våra micro träningar är då, metall apporten, vitringsapporten, ff, ligg till stå och tvärt om.

Metallapporten: i detta moment är vi i ringen som handlar om att gripa och lyfta utan att gnälla i kedjan. Detta tränar vi helt sonika genom att griper man och gnäller får man göra om, och blir det då mer gnäll får man lägga sig och bli klappad lugnande på huvudet en stund innan man får fortsätta. Idag gick det över förväntan, vara bara en gång med riktigt skarpt gnäll pga frustration när han fick göra om två gånger på raken så tredje gången kom ett kraftigt gällande istället., julskinkan var god så den gjorde honom lite tokig.

Stå-ligg-Stå: I kedjan jobbar vi i ringen där rörelsen lärs in. Här är kriterierna att bakbenen skall stå fast i marken hela tiden och han skall fälla sig bakåt och framåt/uppåt till stå på samma sätt som en fällkniv fungerar. Just nu jobbar vi med ganska stora hjälper, från stå till ligg gör han det jätte bra och lägger sig bakåt kanon fint utan att flytta några tassar, men det är svårare att få honom att resa sig till stående och ha kvar sina baktassar utan att trampa runt. Just nu får vi jobba här genom att jag hjälper honom från sidan så han får rätt rörelse utan att röra bakbenen, vid försök att stå framifrån, så klarade han det korrekt 2 gånger utan att rör/trampa med sina bakben. Jag är nöjd med denna micro träning, glömde tyvärr att filma detta.

FF: I FF kedjan som ja består av en si så där 65 delar upp till elit fritt följ jobbar vi med tre ringar i kedjan på samma gång men de är inte länkade men liknande varandra, det är komma in i fotposition, starter och vänstersvängar alla i varsin ring med paus emellan. Här jobbar vi med belöning på lock för att jag skall sluta röra min vänster hand och arm, det är görasvårt skall jag tala om och inte blev det lättare av att Kalle inte heller då fattade vad han skulle göra fullt ut, för han hade inte ordförståelsen utan han hade mn hand som vevar som bara den ibland som kommando för vad han skulle göra tydligen. Men efter två gånger med en pytteliten gest med handen och han fick belöningen på locket fattade han att aha det är detta vi håller på med. Då flöt det bättre och han satte sig fint i fotposition. Att hänga me ett steg var tyvärr mycket svårare när vi inte hade godiset på oss och inte min handrörelse, här fick vi i alla fall till ett par riktigt bra starter. Vänster svängar som också ingår här i denna FF träning gjorde vi bara en och den blev inte bra pga att jag faktiskt inte kunde hålla min hand stilla.

Vittringsapporten: ja här är kriterierna inte satt speciellt högt, utan här handlar det om att jag vill att han skall lära sig att slå på näsan när han kommer fram till apporterna och i slutändan välja den med starkast doft av mig. Hur gick vi till väga då? ja inte blev det bra i alla fall, först testade jag bara att helt sonica slänga ut alla (5st) apporterna på golvet och där efter lägga dit den som har min super lukt på sig. detta funkade inte Kalle for fram och plockad två pinnar på samma gång och kom med till mig. Ja ha tänkte jag och slängde godis kring pinnarna och då slog han på näsan och letade godis i alla fall. Detta gjorde jag tre gånger och sista gången lät jag han få fortsätta nosa en stund och då tog han den rätta pinnen, men det var nog mest tur. Denna metod var inge effektiv, så nu skall jag läs med sikte på 10:an och se vad vi skall göra me detta moment i morgon.

Skall bli mycket spännande me dessa små micro träningar fram över fram för allt att filma för att se om det blir någon skillnad i träningen 🙂

Nu säger Kalle god natt för i morgon skall han röja i snön med sin Tova som är hos oss ett tag till.

Sara och Kalle

2 reaktioner till “Dag 1 av Micro…mini kalla det vad du vill”

  1. Värst vad här händer saker, varsegod. Microträningar tycker jag är ett härligt beskrivande ord 🙂
    Om du vill ha lite tips på hur du kan träna vittringsapportering och slå på näsan, kan du läsa när jag var hos Niina för snart två år sedan. ett riktigt lyckosamt koncept som funkat på många hundar vi tränat det på. Sorteringen blir klockren kruxet kan bli att du blir så glad att du belönar för ofta innan Kalle hinner ”i hjärnan” börja springa tillbaka till dig. Vilket kan resultera i, vet av egen erfarenhet, att hunden väntar vid rätt pinne antingen på backen eller i munnen på signal från dig. Nyfiken läs den 14/15 april på denna länk http://susella.wordpress.com/2011/04/ Min microträning idag har också varit vittringen, men för mig är det just sortera och spring TILLBAKA till mig med pinnen.

    Gilla

  2. Ja ibland så får man till det även med skrivandet 🙂 Tack för tipset, ja Ninas metod är en bra metod och skall köra den tänkte jag har deras bok, så läste på i natt 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s