.

Tävligslydnadskurs….massa bra tips

Lördag och söndag denna adventshelg har jag och Kalle varit på Tävlingslydnaskurs uppdelad på en helg nu i december och en dag/helg i Januari. En mycket givande kurs som hölls i Tjörns brukshundsklubbs regi och instruktörer var SM deltagare i TL Martina Svensson och domare Bo Isaksson. Vi var uppdelade i två grupper mindre erfarna och mer erfarna förare. Kalle och jag hamnade i gruppen för de som tävlat lite längre och är på g in i eliten. Hm kan man ju tänka där är väll inte ni som inte ens startat ettaan. Ne inte med Kalle nej men har tävlat med andra hundar innan och har enligt Martina den träningskunskap och hund kunskap som behövdes för den svåra gruppen. Glad är jag för detta för då gav det ju mig lite mer kan man säga.

Lördagen bestod för vår grupp i att Bo gick igenom reglerna för lkl 3- elit, samt pratade om vad en domare tittar på hos ekipaget och vilka avdrag som görs för vad i de olika momenten samt gick i genom generellt vad en domare kollar efter. Stackars Bo blev rejält utsatt för frågor och även för lite andra hyss som vi hade för oss. De flesta frågor kunde han svara på anra inte så jag sparade honom frågan hur de gör med en person som har diagnosen tics, skall de uppvisa läkarintyg så de inte får massa avdrag för DK och tänk sedan vilka härliga DK man hade kunnat ha 🙂 skämt o sido alltså, här får man ha lite humor, för ibland skenar min tanke iväg lite.

Det viktigaste här på löragen tyckte jag var:
– se till att ha snygga och verkligen 90 gradiga svängar, för det är svängarna och temopväxlingarna som kollas noggrannast
– Se till att gå rakt!!
– inga DK varken med fötter eller övriga kroppen
– Lyssna på Tävlingsledaren
– ha inte en massa kroppsrörelser
– se till att hunden är med från början för att få bästa möjliga helhet och ge ett bra intryck av att här är fint samarbete.
– gå inte ner dig om ett moment går dåligt utan se lika glad ut för det, så blir helheten och känslan bättre.

Söndagen bestod i moment lära och även här fortsattes genomgång av alla våra tokiga rörelser, kjedjing, momentens delar, belöningar bra – dåliga, vad är en bra belöning vad är en dålig? känslan i kroppen och ”Hoppla Monica”

Vad gav mig mest nu då på söndagen kan man ju undra:
– beskrivningen av kjedjor och länkning och alla dessa ringar i kjedjorna och hur man plockar ut en ring och faktiskt använder sig av att träna bara den. Att länka en kjedja även den i olika delar och att sällan träna hela momenten i ett svep.
– belöningar, hitta din jakpot belöning, vad gör belöningen med min hund.
– Hitta känslan direkt när du tar ut din hund ur bilen, träningen börjar då, se till att rastning och kisseri är klart hemma eller på annan plats men inte ute vid tränings/tävlingsplatsen. Den allra första kjedjan som du har att jobba med är transporten mellan bilen och planen och där skapa känslan att vi är ett och sedan bibehålla denna genom hela träningen men framför allt innan ni kommer in på plan.
– Svängar 90 grader hur går du, gå naturligt men tänk på inga extra rörelser, varje liten rörelse kan ses som dk.
-Testa ordförståelsen på din hund, kan den ligg, sitt m.m trots att du inte kan göra en enda hjälp med kroppen. Ne he trodde inte det, gå hem och träna framför spegeln på detta eller ha hunden bakom, men tänk på inga rörelser…
– 4 burkar om dagen och träningspapper, dagbok, videodagbok över träningen. 4 burkar om dagen är 4 burkar med 10 godisar i varje och dessa skall ta slut, vilket innebär att du får 4 korta mini träningar/dag.
– välj ut 4 ringar ur något moments kjedja och träna bara dessa hemma under en period i köket och utvärdera sedan dessa efter 4 veckor. Resultat kommer ske. Tänk på kriterierna.
– Hoppla Monica – är ett annat ord för när man inte är nöjd så istället för nej så säg typ hoppla monica för när man gör det går det inte att låta arg och det är bra, för detta är ju cirkuskonster och inte allmänlynad, och våra cirkuskonster behöver inte ett nej när man tar apporten fel eller springer tokigt, men ett hoppla monica det där gör vi om kan ibland behövas.

Mina 4 moment den närmaste tiden kommer vara:
1. gripadnen av apportbock: gripa apporten bakifrån
2. fot starter, vändningar med extern belöning
3. Fjärren, skiftet mellan ligg och stå och tvärrtom.
4. vittringsapporten: slå på nosen

Ja, nu får man ju helt enkelt fundera vidare, fritt följ, står alltid på min lista, sedan kommer fokus ligga på rutan och dirrigering samt hopp den närmsta månaden. Hopptekniken är viktiga grejer så den skall tränas in!

Ne nu skall jag sova en stund för imorgon är det jobb som väntar!!, både det man tjänar pengar på och mitt jobb me mina 4 burkar + kvällsträning i Ridhuset, men där avverkar jag väll en burk, fast jösses dessa burkar skulle vara hemma hm hm hur skall det gå till då, får helt enkelt sluta sova eller göra 2 burkar de agar jag skall åka iväg också.

4 reaktioner till “Tävligslydnadskurs….massa bra tips”

 1. Hallå där,
  Den här helgen var det din tur, Härligt. Nu kan jag suga i mig.
  * Vad menar du med ringar i kedjan?
  * Ny tanke att rasta på hemmaplan, personligen har jag alltid gjort det som en del av min förberedelse att på plats hitta ett lugn i en promenad. Men tanken är tänkvärd. Kan det ge mig något och i såfall vad……. Fokus, koncentration, kanske måste suga på den ett tag.
  * 4 burkar är jättesmart, jag jobbar mycket med micropass, skulle nog inte klara en dag utan dem, då skulle jag bli ordentligt påmind av Ella. Oftast sker de när maten står på spisen och puttrar, eller när jag behöver en micropaus från jobbtankar. Dagens microträningar har varit att hämta vittringspinnen bland 20 andra pinnar och ta 3-4 steg mot mig. Klick externskålen med en korvbit bakom mig.
  Dessutom fjärren stå till sitt och Ett steg vänster i stegförflyttningar.
  * vad menar du med att Kalle ska ”gripa apporten bakifrån”?
  * Hur tänker du träna hoppteknik? Fick tips en gång om att träna hunden på att hoppa upp på bord osv för att träna hunden att lyfta bakbenen högt. Då hunden i vanliga fall hoppar med frambenen och bakbenen bara ”slinker med”. Låter smart och rätt, Ella har aldrig haft problem med hopptekniken utan är en naturbegåvning och hoppar högt och rakt upp vid behov.

  Älskar att höra hur det varit på andra kurser än de jag själv hunnit gå på.

  Tack för att du delar. Själv åker jag till Niina Svartberg den 13-14 december 🙂

  Gilla

  1. Tror jag får skicka dig ett litet mail senare ikväll med en liten skiss av vad jag menar med ringarna och med att gripa aporten bakifrån. Blir en helroman om jag skall skriva det här utan skiss. Hoppteknik är lättare att förklara! Skall lära honom att hoppa med bakbenen så som hästar hoppar. Han har en bra teknik och det tror jag våra perrosar har generellt r/t att de använder sina bakben mycket. Men det skall vi lära in genom att inte ha för långt avstånd till hindret, leka in detta med lite bus, samt ha hindret lite högre än vad som är den tänkta höjden, börjar dock med lägre och höjer när han fattat hur han skall hoppa, ställer oss på ett avstånd om ca 1 meter från hindret och rör mig med honom. Detta är som i agility lite granna, lära in detta även via agility hindren, ha flera sätta ett galoppsprång mellan dem och låta honom hoppa studs som hästarna gör.

   Kalle gör annars som Ella han hoppar ibland rakt upp och han hoppar högt. Min man är 192 cm och Kalle hoppar rakt upp till hans ansikte med kroppen rakt ut alltså i vinkel, jag är helt fascinerad av detta att de kan hoppa så högt.

   Detta med att rasta hemma, utesluter inte en promenad för att hitta lugn m.m men då bör enligt Martina promenaden vara att det är vi du och jag inte massa hanhundsmarkeringar och kolla av andra hundar. Det gör hon genom att när hon kommer sätta upp bakluckan och låta han sitta där och lukta en stund i stället, detta för att de skall vara de två från hemmet och till plan, jag skall testa detta tänker jag, inte speciellt svårt att hitta vi känslan när det gäller Kalle, men han är ju könsmogen nu så kan vara bra att tänka på detta för mig 🙂

   Mailar senare eller lägger ut en bild här på bloggen med gripande av apport och ringarna

   Gilla

  2. Hej har skickat dig ett meil med förklaring till ringar i kedjan och gripa apport bakom. Hade ingen annan mail än den som står på perroklubbens hemsida så mailade till den

   Gilla

 2. Och vist är det bra att man kan lära av varandra på detta sätt, tänk vad kul det blir när man sedan kanske ses någon gång i framtiden och då kan se tipsen i verkligheten 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s