.

Att tänka på/träna på

Tänkte plita ner vad jag skall lägga krutet på under nästkommande veckas träning:

Platsliggning: här skall vi träna med belastning och i olika miljöer samt utanför fönster träning.

Fritt följ: Fortsätta där vi är fast köra mycket mer med video dagboken vid varje fritt följ pass. Tänka på att använda mer lek belöning i kombination med godis belöning för att få han tyst och gå med förväntan. Träna vänster och höger svängar och föja övningar. Be någon klicka oss.

Stå och ligg: mitt emot övning belöna med godis vid stå och boll vid ligg. skapa mycket förväntan och fart i läggandet. i ställandet öka kriterierna på att stå still med mig som störning gå runt  är målet för veckan.

Dirrigering: lägga in vänster och sedan börja varva höger och vänster.

Apportering: göra detta moment tyst. Sitta och gripa och hålla kvar 30 sek.

 

 

6 reaktioner till “Att tänka på/träna på”

 1. Hallå där,
  Kan du inte skriva lite mer om din platsliggningsträning?
  Vad menar du med ”mer belastning” och ”utanför fönster träning” Hur ser din kriterieplan ut för platsliggningen och din målbild?

  Jag har fått lite problem med min platsliggning nu under de sista 3-4 tävlingarna. Ella blir orolig och kan pipa samt resa på sig. (tror det har med hormonsvängningar då jag tävlat mellan löp och ”valpning”, Ella blir väldigt skendräktig). Så jag har backat tillbaka till 0 och tänker jobba med detta moment under några månader så ofta det går.
  Susanne

  Gilla

  1. Självklart delar jag med mig!

   Med mer belastning menar jag just nu att vi tränar med koppel på. Jag lägger honom ner och sedan ger jag kommando för ligg kvar och så drar jag i kopplet så han får kämpa för att ligga kvar, för kriteriet är hela han i backen ingen luft. I början drar jag bara väldigt lätt i kopplet och ökar på trycket efter att jag ser att han förstår övningen, målet är att jag skall kunna flytta honom via kopplet utan att han reser sig. låter kanske lite grymt nu när jag skriver det så här, men men. I början visar jag också tydligt med mitt kroppsspråk att det är ligga kvar som gäller. Sedan använder jag lite olika längder på koppel/lina för att kunna göra detta befäst även på långt avstånd. Jag gör denna träning både på appelplan/ridhus m.m samt på mina vanliga promenader. samma träning gör jag i sitt och stå, men vid stå får man vara fasligt försiktig. Om jag använder denna metod vid den riktiga platsliggningen ihop med andra hundar så lägger jag ut linan först och när jag kopplar av kopplet kopplar jag på linan i samma ögonblick. Om han skulle bli orolig kan jag ta tag i linan och säga ligg kvar och dra lite lätt så fokus kommer tillbaka på övningen.

   sedan kommer jag också träna in hakan i backen, men där är vi liksom inte ännu. Vi gör det framför teven, men inte i själva momentet ännu.

   Utan för fönster träning är rolig träning 🙂 Då tränar jag genom att jag går ut och lägger Kalle på altanen och sedan går jag in i värmen och kikar på han genom fönstret, ibland synlig ibland bakom gardinen. Denna träning använder jag även ibland när vi tränar på torget hemma men då får jag ha en medhjälpare som passar honom. Lägger honom och så går jag in i en affär och kikar genom skyltfönstret. Stegrar denna träning i tid som vanlig platsliggning i början går jag bara in och kommer ut i gen och ökar sedan på tiden tills han kan ligga 20 minuter plats på utsidan. När han kan ligga 5 minuter lägger jag på en del störning i form av dotter ute och leka, kasta ut en boll förbi honom genom dörren, öppna och stänga dörrar och fönster samt väsnas inne tappa en kastrull m.m.

   Min stegringsplan för just platsliggningen är lite knapp tycker jag men i grova drag eller nördiga drag ser det ut så här:
   1. Kunna ligga kvar 1 minut
   2. Ligga kvar 1 minut med störning (hoppa över, springa runt, kasta boll över och förbi, m.m allt jag kan komma på, helt plötsligt spela hög musik, prata säga kommando ord som inte är kommando ord då)
   3. ligga kvar 3 minuter
   4. 3 minuter med störning (Samma som vid 1 minut)
   5. ligga kvar. andra hundar leker, busar och springer fort förbi.
   6. 5 minuters platsliggning
   7. kunna ha huvud ner i 1 minut—stegras tills han har det alltid, målet här är att när jag kommer tillbaka skall det vara ett märke i gräset och han skall gärna dregla lite)
   8. Kunna ligga kvar med belastning i form av tryck i kopplet.
   9. ligga kvar 10 minuter
   10. Utanför fönster träning 20 minuter 11. Osynlig förare 6 minuter med andra hundar
   12. Osynlig förare med störning av andra hundar som busar
   13 osynlig förare andra hundar och personer som stör, bollkasning m.m

   Tänker ibland att jag kan förfina min platsliggningsplan men har inte kommit dit han ännu. Min målbild är att han skall trycka hakan i backen och koncentrera sig på det under hela platsen.

   Hoppas detta gav dig något.

   Ha det gott Sara

   Gilla

 2. Tack Sara,
  Det där med dra i kopplet har jag gjort i Sitt i grupp men inte tänkt på/glömt bort i platsen. Tack där, Det ska jag börja göra. Utanför fönstret kör jag också 🙂 trodde det var en övning du gjorde i ridhuset därför kunde jag inte koppla det till ett riktigt fönster. 20 minuter har jag aldrig provat det dock.
  Din kriterieplan ser riktigt bra ut, fast jag ser inte att du använder avståndet, går du ut 10/20 m och stannar där eller jojjar du? Jag brukar rekommendera att om man förändrar annat (störning, längd) så minskar man tiden och tvärt om. Det är roligt att kunna utbyta idéer så här 🙂

  Gilla

 3. Hej ja vist är det roligt ett kanon bra sätt att få lite mer ideer på. Längden ja den varierar jag mellan allt från 10-40 meter. Målet är egentligen 30 meter men jag vill alltid träna mycket svårare för då blir det lättare på tävling sedan. Det lärde en snäll själ mig. I ridhset gör jag också fönstret då ställer jag mig och kikar genom handtagshålet i dörren på ridhuset 🙂

  Ja snart kan även jag klippa och klistra mina videofilmer, behöver bara fixa lite nya drivrutiner satt min gubbe på det arbetet imorgon kväll när jag skall ut och träna hehe. Sedan skall jag ha koll. Idag peps det fasligt i fot träningen så vi fick avbryta helt.

  Några tips på att få bort pip och gnäll?

  Sara

  Gilla

 4. Pip och gnäll har jag varit ganska försonad mot. Kan få det i stegförflyttningar (förväntan) och innan platsliggning ( där undrar jag om det är oro eller förväntan). Jag gick en clinic för en av mina ”gurus” Eva Bodfält i fotgående då en av hundarna hon jobbade med just pep. Det Eva pekade på som viktigt var att ”aldrig” ta in dem framifrån i ingångar. Att försöka hitta KÄNSLAN hos en själv (lugn och fin vad som än händer, använd hörlurar om du behöver) gå ut på ex.v. en golfbana och gå. Gå, gå gå, titta absolut inte på hunden utan fortsätt bara (viktigt med känslan) när hunden tystnar, räkna till 5 och ge en snabb bekräftelseblick samtidigt som du fortsätter gå. Minska kommandon och ögonkontakt. När jag var där på kurs senast var min kompis med pipschäfer med. Där fick hon bl.a. istället för att belöna med boll, godis lek sätta sig ner på marken, hålla i hundens halsband (så han inte kunde smita undan) och klappa och massera/klia i öronen tills han kopplade av. Första minutrarna var han lite motsträvig men konsekvens och ihärdighet gjorde att efter 4-5 minutrar gick han ner i varv och la huvudet i kompisens knä, hade aldrig hänt förut. Helt fantastiskt ögonblick för hela träningsgänget, måste jag säga. Efter det har hon fortsatt träna så och vi märker en skillnad, när han går upp i varv blir lösningen att hon sätter sig hos honom några minuter och det händer verkligen saker, fantasktisk utveckling. Jag tror vi generellt behöver jobba på rätt känsla i kroppen på våra hundar mycket mer än vi gör.
  Lite tankar sent i natten från mig. Minska påverkan på hunden, jobba med rätt känslor både hos dig och hunden och se var i kunskapsstegen hunden befinner sig (nybörjare mer frustration som minskar med erfarenheten)
  Ha det gott
  Susanne

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s